Kitap Tanıtımı: “Film Endüstrisinde Sürdürülebilirlik” – Hüseyin Bulut

Adsız

Akademisyen Hüseyin Bulut’un kitabı “Film Endüstrisinde Sürdürülebilirlik” okuyucuya sunuldu. Bulut’un çalışması sürdürülebilirlik ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı (SKA) kuramsal bağlamda inceleyerek film endüstrisine etkilerini ele alıyor. Özellikle Türkiye’de film sektörünün bu amaçlarla olan ilişkisini tartışarak dikkat çekici bir perspektif sunuyor.

Sinema ve TV endüstrisi, dünya genelinde enerji tüketiminin en yoğun olduğu sektörlerden birisi. BAFTA verilerine göre, bir saatlik TV içeriği üretimi sonucu ortaya çıkan karbondioksit miktarı 13 tonu buluyor. Bu, bir otomobille dünyayı iki kez dolaşmaya eşdeğer bir miktardır ve film endüstrisindeki üretim sayısının gün geçtikçe artmasıyla birlikte bu rakamlar daha da endişe verici hale geliyor. Bu çarpıcı veriye odaklanan Hüseyin Bulut, kitabında film endüstrisinde sürdürülebilirlik kavramının neden bu kadar önemli hale geldiğini inceliyor. Üretilen içerik sayısının artmasıyla birlikte enerji tüketimi, karbon ayak izi ve sürdürülebilirlik kavramlarıyla ilgili sorumluluklar da artıyor. Ancak sürdürülebilirlik, yalnızca çevresel yaklaşımlarla sınırlı değil. Birleşmiş Milletler’in oluşturduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, konunun çok daha geniş bir perspektifte ele alınması gerektiğini ortaya koyuyor. Bu noktaya da dikkat çeken kitap, sürdürülebilirliğin üç temel dayanağı olan ekonomik, sosyal ve çevresel etkiler bağlamında film endüstrisini inceliyor.


Kitapta, film endüstrisinin daha çevreci ve yeşil üretimler yaparken ele alması gereken farklı konular arasında toplumsal cinsiyet eşitliğine değinen SKA 5, çevresel faktörleri içeren SKA 6, SKA 7, SKA 12 ve SKA 13, insana yakışır ekonomik büyüme ve yaşanabilir ücretleri vurgulayan  SKA 8 gibi amaçlara dikkat çekiliyor. Hüseyin Bulut, bu konuları detaylı bir şekilde ele alarak film endüstrisinde sürdürülebilirliğin yapısını ve Türkiye üzerindeki olası etki süreçlerini anlatıyor.

Film Endüstrisinde Sürdürülebilirlik sadece akademik çevreler için değil, aynı zamanda film yapımcıları, sektörde çalışan profesyoneller ve sürdürülebilirlik konularına ilgi duyan herkes için önemli bir kaynak olma niteliği taşıyor.