Karbon Ayak İzi Hesaplama Aracımız Yayında!

EkoFilm Platformu_Karbon Ayak İzi Hesaplama

Sürdürülebilir film yapımı için önerilen iyi uygulamaların etkilerini değerlendirme ve her bir yapım için uygun bir sürdürülebilirlik planı oluşturma sürecini kolaylaştıracak, sektöre özel hazırladığımız karbon ayak izi hesaplama aracımız yayınlandı.

Uluslararası sürdürülebilir yapım girişimlerinin açık erişim karbon ayak izi ölçüm araçları ve yerel emisyon faktörleri gözetilerek, veri analisti Elif Akbaba Yalçınkaya tarafından hazırlanan karbon ayak izi hesaplama aracı, veri hesaplama metodolojisini anlatan rehber ile birlikte yayınlandı. Çevre mühendisi Funda Apa Aslan, Uygulayıcı Yapımcı Onur Ertekin ve EkoFilm Platformu ekibinden Dr. Ekin Gündüz Özdemirci ile Nurten Bayraktar’ın katkılarıyla hazırlanan karbon ayak izi hesaplama aracı, Türkiye’de bu konuda film ve medya sektörüne yönelik yapılan ilk çalışma. 

Daha kapsamlı analiz yapılması için geliştirilmeye açık olan hesaplama aracı; elektrik, doğalgaz, ulaşım ve jeneratör için yakıt kullanımı, ulaşım hizmetleri, konaklama, atık yönetimi ve yeme-içme kategorilerinde film yapımının çevre etkisini ölçmeye yönelik temel bir kaynak sunuyor.  

Karbon ayak izi hesaplama çevresel sürdürülebilirlik çabalarının yönlendirilmesinde temel rol oynayan, son derece kritik bir uygulama. EkoFilm Platformu kapsamında geliştirilen bu temel araç, film yapımının çevre etkisini belirlemede yardımcı olarak sürdürülebilir iyileştirmeler yapılmasına rehberlik edecek.

Karbon Ayak İzi Hesaplama Aracı’na ve hesaplama yöntemleri ile ilgili açıklamaların yer aldığı metodoloji belgesine web sitemizden ulaşılabilir.