European Network for Cinema and Media Studies Konferansına Katıldık

NECS Conference 2024

European Network for Cinema and Media Studies (NECS) tarafından düzenlenen uluslararası konferansta EkoFilm: Sürdürülebilir Yapım Platformunu ve Türkiye’de çevre dostu yapım uygulamalarını anlattık. Proje yürütücüsü Dr. Ekin Gündüz Özdemirci ve proje ekibinden Dr. Sezen Kayhan’ın katıldığı özel panelde Türkiye’de sürdürülebilir film yapımı örnekler üzerinden ele alındı. 

“Yeşil Ufuklar: Küresel Film ve Televizyon Prodüksiyonunda Sürdürülebilirlik Uygulamaları (Green Horizons: Navigating Sustainable Practices in Global Film and Television Production)” başlıklı panelde Türkiye’nin yanı sıra, Utrecht Üniversitesi’nden Judith Keilbach ve Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden Camilo Porras Sandoval’ın katılımıyla Hollanda ve Costa Rica’dan sürdürülebilir film yapımı girişimleri de ele alındı.

Dr. Ekin Gündüz Özdemirci konuşmasında Türkiye’de film sektöründe çevresel sürdürülebilirlik uygulamalarını EkoFilm Platformu’nun çalışmaları üzerinden anlattı. Yakın zamanda yayınlanan, Türkiye’de film sektöründe çevre dostu yapımlara yönelik bilgi düzeyini ve beklentileri ölçmeyi amaçlayan anketin sonuçlarını değerlendiren Özdemirci, “Neandria” ve “Bir Zamanlar Gelecek: 2121” filmlerinin örnek uygulama incelemelerini de ele aldı. Dr. Sezen Kayhan ise, İstanbul’daki film stüdyolarında hazır mekan ve dekorların birçok yapımda yeniden kullanımına dayanan yaygın uygulamaları sürdürülebilirlik bağlamında değerlendirdi. 

27-29 Haziran tarihlerinde İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde gerçekleşen uluslararası NECS konferansının bu yılki teması olan “Acil Durumlar, Öngörülemeyen Bir Dünyada Medya (Emergencies, Media in an Unpredictable World)” kapsamında panellerin yanı sıra, belgesel sinema, film festivalleri, yaratıcı endüstriler gibi konularda atölye çalışmaları da gerçekleştirildi.