ÇEVRE DOSTU SİNEMA, EKOSİNEMA

Film Yarışması Aracılığıyla Çevre Farkındalığı: Başkent Üniversitesi Örneği

8.yesil_kampus_post

Başkent Üniversitesi 8 yıldır devam eden Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışmaları ile gençler aracılığıyla çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor.

Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışması, Başkent Üniversitesi Sürdürülebilir Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜÇEM) olarak kamuoyunda tanınırlığımızı artıran önemli bir adım oldu. Gördüğü yoğun ilgi sayesinde, 2016 yılından bu yana yarışma her yıl düzenli olarak yapılıyor. Tüm üniversite öğrencilerine açık olan bu yarışma, gençlerin çevre duyarlılığını artırmalarına, çevre sorunlarına yönelik farkındalık geliştirmelerine ve bu sorunlara yönelik yenilikçi ve yaratıcı çözümler sunmalarına olanak tanıyan bir platform niteliği taşıyor.

Yöresel, bölgesel ve küresel olarak toplumların sosyal ve ekonomik refahı için yaşamsal bilgiyi üreten, yayan ve uygulayan üniversitelerin en önemli görevlerinden biri de insan ve çevre haklarına, bu hakların geliştirilmesi ve korunmasına katkıda bulunan, duyarlı ve bilinçli bireyler yetiştirmektir. Yeşil Kampüs Kamu Spotu Yarışması bu düşünceden hareketle gerçekleştirilmiş bir sosyal sorumluluk projesidir. Yarışmanın amaçları; sürdürülebilir yaşam tarzının benimsenmesini teşvik eden projeler aracılığıyla öğrencilerin çevre duyarlılığını ve çevre sorunlarına yönelik farkındalığını artırmak, ayrıca bu sorunların çözümüne yönelik yeni ve yaratıcı fikirler geliştirmelerine katkı sağlamaktır.

Böylece sürdürülebilir bir gelecek için gençler ve toplum genelinde farkındalığın oluşmasına ve yaygınlaşmasına katkı sağlanır; kaynakların sorumlu ve sürdürülebilir şekilde kullanımı, enerji ve su tasarrufu, atık azaltımı ve geri dönüşüm gibi konularda ekosistem dostu yaşam tarzları teşvik edilir.

Etkinliğimizin adını kampüsümüzün doğasından esinlenerek “Yeşil Kampüs” koyduk

2025 yılında “Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışması”nın sekizincisini düzenliyoruz. Tüm üniversite öğrencilerine açık olan bu yarışma, gençlerin çevre konularında kendi fikirlerini geliştirerek projeler üretmelerine olanak tanıyor. Türkiye genelindeki üniversitelerden öğrenciler yarışmaya katılabiliyor. Her yıl farklı temalarla düzenlenen yarışmanın seçici jürisi; sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve çeşitli üniversitelerden, çevresel iletişim ve çevre alanlarında uzman dokuz kişiden oluşuyor.

Yarışmada derece kazanmış filmlere aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

  1. Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışması: 2016 yılında birincisini düzenlediğimiz yarışmanın teması genel olarak çevre sorunlarıydı.  Güzel bir gelecek için sloganımız “Başkent Üniversitesi Öğrencileri çevre için el ele” İnsana, bitkiye, hayvana saygı duyan bir Başkent Üniversitesi gençliğinin ürettiği bir çevresel dayanışma çağrısı mesajıydı.

Aytuğ Yıldız’ın filmine buradan ulaşabilirsiniz.

Şafak Ertan’ın filmine buradan ulaşabilirsiniz.

Benim Ağacım filmine buradan ulaşabilirsiniz. 

Yeşil Başkent Haber filmine buradan ulaşabilirsiniz. 

  1. Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışması: İkincisini 2017 yılında düzenlediğimiz yarışmamızın teması, “Çevre ve Enerji” idi. Bu başlık altında yarışmaya; bilinçli enerji tüketimi ve üretimi, enerjinin çevresel etkileri, enerji kullanımı ile küresel ısınma ve iklim değişikliği arasındaki ilişki, enerji verimliliği ve tasarrufu, fosil yakıtlar (kömür, petrol, doğalgaz) gibi yenilenemeyen enerji kaynakları ile rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle, dalga, akıntı, gel-git ve hidrojen enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları, sürdürülebilir enerji-çevre ilişkisi, rüzgar ve güneş enerjisi santralleri, nükleer enerji, hidroelektrik santraller ile enerji politikaları ve stratejileri konularında hazırlanan kamu spotlarıyla katılındı.

Ömer Karaağaç’ın filmine buradan ulaşabilirsiniz. 

Tuğçe Candan’ın filmine buradan ulaşabilirsiniz.

Eda Ece Deviren’in filmine buradan ulaşabilirsiniz.

“Atıklar Çiçek Açıyor” sloganıyla başlattığımız etkinlikte; öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımızın da katılımıyla geri dönüşüm konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla atık şişe, plastik ve tenekeler içinde çiçekler tasarlandı. Her bir öğrencimiz çiçek etkisi ile 3 arkadaşına atıktan tasarım yaptırdı ve bu süreci yaymaya çalıştık. Yaklaşık 300 öğrencimizin katıldığı sergi yapıldı. 

3. Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışması: 2018 yılında “Hayalinizdeki Yeşil Kampüs” teması yer aldı.

Filmlere buradan ulaşabilirsiniz.

4. Yeşil Kampus Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışması: 2019 yılının teması “Sürdürülebilir Gıda ve Beslenme” olarak seçildi ve “Chipko Hareketi Bez Çantalar” sergisi düzenlendi.

İlk üçe giren kamu spotlarına  buradan ulaşabilirsiniz.

  1. Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışması: 2022 yılında “Sıfır Atık” konusu yer aldı. 

Filmlere buradan erişebilirsiniz. 

  1. Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışması: Ormanların korunması ve artırılması, ormansızlaşmayla mücadele ve iklim değişikliğinin önlenmesi konularında toplumsal bilinç ve farkındalığı artırmak amacıyla, 2023 yılı Kamu Spotu Yarışması’nın teması “Orman ve Ekosistem” olarak belirlendi.

Filmlere buradan erişebilirsiniz.

  1. Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışması: 2023 yılında “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL, ARTIK İKLİM KRİZİ” temalı yarışmaya 74 kamu spotu katıldı.

Bu çerçevede, yarışma ile iklim değişikliğine dikkat çekmek, bu konuda farkındalık oluşturmak, toplumu iklim değişikliğine karşı harekete geçmeye teşvik etmek, iklim değişikliğinin önlenmesi konusunda toplumsal bilinç ve farkındalığı artırmak ve yaratıcı, etkileyici kamu spotları aracılığıyla güçlü mesajlar iletmek hedeflendi.

Filmlere buradan ulaşabilirsiniz.

  1. Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışması:

2025 yılında sekizincisi düzenlenecek olan ödüllü Yeşil Kampüs Etkinlikleri Kamu Spotu Yarışması’nın teması, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan SKA 14 olarak belirlendi. 

27 Eylül 2015 tarihinde New York’ta kabul edilen “Gündem 2030: BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA)” kapsamında, 17 amaç ve 169 alt hedef belirlenmiştir. Bu amaçlar; yoksulluğun sona erdirilmesi, çevrenin korunması, iklim krizine karşı önlem alınması, refahın adil paylaşımı ve barışın sağlanmasını hedeflemektedir. Bu doğrultuda, yarışmamızın teması olan “Sudaki Yaşam”, SKA 14’ün ilke ve hedeflerine dayanıyor.

Yarışma aracılığıyla Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin bir araya getirilmesi, çevresel sorunların çözümüne katkı sağlamaları ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları konusunda farkındalık ve anlayış kazanmaları amaçlanıyor.