Film Sektörüne Yönelik Anketimizin Sonuçları Yayınlandı

EkoFilm Platformu_Anket Analiz Raporu4

“Çevreye duyarlı, daha sürdürülebilir bir film yapımı mümkün mü?” sorusundan yola çıkarak, Türkiye’de film sektöründe çevre dostu yapımlara yönelik bilgi düzeyini ve beklentileri ölçmeyi amaçladığımız anketimizin sonuç raporunu yayınladık.

Anket, Türkiye’de film, dizi, reklam gibi çeşitli yapımlarda en az 4 yıldır çalışan 105 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Katılımcıların, çevre dostu yapım, sürdürülebilir yapım veya yeşil film kavramlarına aşinalığı, çevre dostu uygulamaları teşvik eden projeler veya organizasyonlar hakkındaki bilgi düzeyleri ve çevre dostu uygulamalara ilgi düzeyleri değerlendirildi. Anket ayrıca, sektörde çevresel sürdürülebilirliği artırmak için yapılabilecekler konusunda sektör profesyonellerinin görüşlerini ortaya koydu. Veri analisti Elif Akbaba Yalçınkaya tarafından analiz edilen anketin oluşturulması ve yaygınlaştırılması sürecinde Sinema Televizyon Sendikasından da görüş ve destek alındı.

Ankete katılanların %51.4’ü çevre dostu, sürdürülebilir yapım kavramlarından haberdar olduklarını, %48.6’sı ise bu kavramları hiç duymadığını, fakat %38.1’i bu konuya çok ilgili, %53.3’ü ise ilgili olduklarını belirtti. Türkiye’de film sektöründe çevre dostu, sürdürülebilir yapım uygulamalarının yaygınlaşmasının önündeki en büyük zorluk olarak, bu konuda uzmanlaşmış profesyonellerin bulunmaması öne çıktı. Ayrıca, hızlı üretimin esas olduğu bir sektörde sürdürülebilirlik için ekstra planlamanın zaman yönetimi açısından bir zorluk olarak görülmesi, sürdürülebilirliğin maliyeti arttıracağının düşünülmesi ve ikinci el kültürünün eksikliği de dikkat çekti.

Çevre dostu uygulamaların yaygınlaşması için en önemli görülen faktörler ise, yapımcıların ve ekiplerin bilinçlendirilmesi ile vergi teşviklerinin getirilmesi oldu. Genel olarak anket sonuçları, sektörde çevresel sürdürülebilirliğin yaygınlaşması için bilinçlendirme ve eğitim programları ile finansal teşvik mekanizmalarının geliştirilmesinin önemini ortaya koydu.

Katılımcıların, çevre dostu uygulamalara yönelik deneyimleri, setlerde ikinci el malzeme kullanımının yaygınlığı, çevre dostu uygulama sertifikalarının etkisi gibi konuları da içeren sorulara verdiği yanıtlar doğrultusunda, EkoFilm Platformu olarak, Türkiye’de film sektöründe sürdürülebilir uygulamaların benimsenmesi için geliştirdiğimiz önerilerin de yer aldığı detaylı sonuç raporuna web sitemizde kaynaklar bölümünden ulaşılabilir.