Kapadokya Üniversitesi Çevreci Beşerî Bilimler Merkezi tarafından organize edilen uluslararası konferansta “Film ve Medya Sektörlerinde Çevresel Sürdürülebilirlik için Birleşmek” başlıklı projemizi ve bu kapsamda kurulan EkoFilm: Sürdürülebilir Yapım Platformunu ele aldık. Türkiye ve Birleşik Krallık’tan çekirdek proje ekibinin yer aldığı panelde, film üretiminde ve hikaye anlatıcılığında ekolojik bilinci artırmak ve sürdürülebilir film yapımını geliştirmek için ekoeleştirel bakış açılarının pratikte nasıl kullanılabileceğini konuştuk.
Dr. Ekin Gündüz Özdemirci’nin Türkiye’de yürüttüğümüz anket çalışmasının sonuçlarına dayanarak sürdürülebilir film yapımı uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yönelik stratejileri ele aldığı panelde Nurten Bayraktar, filmlerin iklim kriziyle mücadelede bireyleri nasıl etkileyebileceğini hikaye anlatıcılığı perspektifinden tartıştı. Dr. Caroline Ruddell ve Niki Ashby ise Birleşik Krallık örneklerinin yanısıra film eğitimine sürdürülebilirliğin nasıl entegre edilebileceğini aktardı.
Konferansın son gününde Deniz Tortum’un insan ve insan-dışı doğa ilişkisi, iklim krizi ve teknoloji üzerine düşündüren “Our Ark” ve “Selyatağı” adlı kısa filmlerinin gösterimini ve yönetmen söyleşisi gerçekleştirdik.